Voeding

Goede voeding is één van de belangrijkste punten om te zorgen dat uw vogel gezond blijft. Een goede voeding bestaat niet alleen uit zaden. Er zijn in de winkel allerlei goede zaadmengsels te koop, zaadmengsels bevatten echter niet alle noodzakelijke voedingsstoffen. Zaden bevatten vaak relatief weinig aminozuren, vitamines en mineralen. Naast het zaadmengsel dient u een vogel eikrachtvoer en maagkiezel te geven. Eikrachtvoer is een noodzakelijke aanvulling die u gedurende het hele jaar aan dient te bieden. Met name tijdens de kweek, voor jonge vogels en bij vogels in de rui is eikrachtvoer een belangrijke bron van eiwitten. Maagkiezel moeten vogels altijd tot hun beschikking hebben. Vogels hebben maagkiezel nodig om hun zaden te kunnen vermalen. Het voedsel en de maagkiezels komen na het eten terecht in de spiermaag. In de spiermaag gaan de scherpe hoekjes en onregelmatige vorm van maagkiezel langs de zaden en zo worden deze vermalen. Uw vogel zal dagelijks een paar kiezeltjes opnemen. Wanneer de maagkiezel niet meer scherp is zullen deze via de ontlasting worden uitgescheiden.

Ook mag grit niet ontbreken in het menu voor uw vogel. Grit is een belangrijke bron van mineralen. Met name calcium is in hoge mate aanwezig. Calcium is onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet, de vorming van de eierschaal en het juiste functioneren van het zenuwstelsel en organen. U zult merken dat wanneer u een bakje met grit aanbiedt deze niet snel leeg zal raken. Toch is het verstandig regelmatig wat nieuw grit te geven. Vogels kunnen namelijk selectief hun gewenste mineralen opnemen. U kunt ook een sepia ophangen in het hok. Een sepia is een skeletschelp van een inktvis en vormt een bron van calcium.

Wanneer u schelpenzand als bodembedekking gebruikt, zult u zien dat hier maagkiezel en grit doorheen vermengd is. Het is toch verstandig om een sepia op te hangen omdat er niet altijd genoeg grit aanwezig is in het zand.

Naast mineralen zijn ook vitamines van belang. Vitaminen zijn chemische verbindingen die effecten hebben op veel verschillende effecten in het lichaam. Vitaminen zijn over het algemeen in kleine hoeveelheden nodig. Desondanks ontstaan er soms tekorten door een ontoereikend dieet of omstandigheden in de omgeving van het dier. Om ervoor te zorgen dat de vogel alle vitamines in voldoende mate binnen krijgt zijn er vitaminepreparaten te krijgen. Deze preparaten zijn er in druppel of poedervorm. Wij adviseren om deze toe te voegen aan het eikrachtvoer. Het krachtvoer eten de vogels vaak het eerste op waardoor u er zeker van bent dat uw vogel binnen krijgt wat nodig is.

Bij kromsnavels adviseren wij om pellets te voeren. Pellets zijn brokken waarin alle benodigde voedingsstoffen zitten. Elke pellet heeft dezelfde samenstelling, zo krijgt uw vogel altijd alle voedingsstoffen binnen. Pellets dienen dus als complete voeding voor uw vogel. Daarnaast kunt u nog wel zaden aanbieden, denk hierbij aan 80% pellets en 20% zaden. Bij een zaadmengeling hebben vogels vaak voorkeur voor bepaalde zaden en noten uit het mengsel. Hierdoor kunnen de vogels gemakkelijk tekorten opbouwen van bepaalde voedingsstoffen. Vandaar dat onze voorkeur naar pellets uitgaat. Een jonge vogel leert het makkelijkst om pellets te eten. Vogels die al langere tijd zaden eten, zijn vrij moeilijk over te zetten op pellets. Al is dit niet onmogelijk.

Voor uitgebreider voedingsadvies kunt u gerust langskomen in de winkel.