Apotheek

Van diarree tot snotneus, wij nemen elke klacht serieus.        

Mijten en wormen
Ook vogels worden wel eens ziek. De meest voorkomende problemen worden veroorzaakt door parasieten zoals mijten of wormen. Om deze parasieten te bestrijden zijn er verschillende medicijnen en bestrijdingsmiddelen te verkrijgen. Met name het gebruik van pipetten kan lonen, deze hebben namelijk een breed spectrum doelparasieten waardoor veel problemen opgelost kunnen worden. Ons advies is om uw dier twee keer per jaar met een pipet te behandelen ter voorkoming van mijten en wormen. Gebruik hiervoor altijd pipetten die geschikt zijn voor vogels. Het gebruik van pipetten voor andere dieren kan permanente schade of zelfs het overlijden van het dier veroorzaken.

Nagels en snavel
Sommige vogels hebben wel eens last van lange nagels. De nagel slijten dan niet snel genoeg. De makkelijkste oplossing voor dit probleem is een harde, ruwe ondergrond. U kunt bijvoorbeeld zandhulsjes kopen voor over de zitstokjes van uw vogel, wanneer vogels op dit stokje zitten raken de nagels dit zand en zo schuren de nagels af. Ons advies is om het hulsje over hun favoriete stokje te doen of het stokje waar hij op moet zitten om te eten. Deze gebruikt de vogel het meest.

De snavel van een vogel groeit hun hele leven door. Ze slijten hun snavel door het pellen van zaden en het slijpen aan zitstokken of andere materialen. Wanneer de snavel in een goede stand staat (recht boven elkaar) verloopt dit meestal goed. Toch zijn er vogels waarbij de bovenkant van de snavel te lang wordt. Dit is op te lossen door het vijlen en weer in een punt te slijpen van de snavel.

Wanneer de nagels of snavel van uw dier te lang zijn kunt u ze zelf knippen, maar natuurlijk kunnen wij dit ook voor u doen. U mag ook gerust een paar keer meekijken zodat u het later thuis zelf kunt doen.     

< Terug naar verzorging