Verzorging

Hoeveel tijd u kwijt bent aan de verzorging van uw vogels is afhankelijk van het soort vogel en de hoeveelheid. U kunt er vanuit gaan dat het hok één keer per week schoongemaakt moet worden. Daarnaast dient het water en voer dagelijks ververst te worden.

Vogels zijn van nature vrij schichtige dieren. Doordat u dagelijks met de verzorging bezig bent kunnen vogels goed wennen aan mensen handen. Wanneer u een vogel echt tam wilt krijgen adviseren wij om ze (éénmalig) kort te wieken. De vogel kan hierdoor tijdelijk niet meer vliegen en dit kan het tam maken vereenvoudigen. Het is belangrijk dat wanneer uw vogel tam is, deze elke dag aandacht krijgt. U bent immers de vervanging van de natuurlijke soortgenoten en het geven van aandacht is dan ook van belang voor de sociale behoefte van de vogel. Vogels vinden het heerlijk (tam of niet tam) om hun vleugels eens per dag te kunnen strekken. Let wel op dat wanneer u een vogel vrij laat rondvliegen, de ramen afgeschermd zijn. Vogels kunnen het glas nauwelijks zien en door hier tegenaan te vliegen kunnen ze zichzelf flink bezeren met soms een dodelijke afloop. Vitrage kan hier de oplossing voor zijn.

Vogels ruien gemiddeld twee keer per jaar. Tijdens de rui verliezen vogels hun oude, versleten veren en worden deze vervangen voor nieuwe veren. Dit ruien gebeurd meestal in het begin van de zomer en in de winter nog een keer. Tijdens de wintermaanden adviseren wij 's avonds om 18:00 uur een doek over de kooi te leggen. Wanneer de dagen korter worden weet de vogel dat de wintertijd eraan komt. Maar omdat wij binnen lichtjes aan doen wordt dit natuurlijke ritme verstoord. Door het hok met een doek te bedekken is het voor de vogel toch donker. Hierdoor blijft de vogel in het winter- en zomerritme en blijven zijn rui periodes goed verlopen.

De ontwikkeling van het verenkleed van vogels gaat gepaard met veel stof. Het kan hierdoor voor komen dat de veren er dof uit gaan zien. Het is daarom belangrijk voor vogels om te kunnen badderen. Er kan bijvoorbeeld een badje aan het hok worden opgehangen maar ook onder de kraan of met een plantenspuit kunnen ze heerlijk het stof uit hun veren wassen. Ons advies is om de vogel(s) minimaal één keer per week te laten badderen, maar het mag elke dag.

Let tijdens de verzorging ook op de snavel, poten en nagels van de vogel(s). Deze kunnen afwijkingen laten zien wanneer de vogel iets mankeert. Ook kunnen nagels en snavel te lang worden. Klik hier voor meer informatie.

Ga naar apotheek