Kooien

Er zijn vele soorten kooien in verschillende maten, vormen en kleuren. Voordat u een kooi koopt moet u eerst weten wat voor vogel erin komt. Een grote vogel heeft meer ruimte nodig dan een kleiner formaat. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is het aantal vogels dat de kooi gaat bewonen.

Daarnaast moet u rekening houden met de tralies. Een kromsnavel is een echte klimmer, het is voor hen belangrijk om dit gedrag te kunnen uitvoeren. Daarom is het voor deze dieren van belang dat de kooi grotendeels uit horizontale tralies bestaat. Dit is gemakkelijker te beklimmen voor deze dieren. Wanneer de vogel(s) los mag vliegen kunnen er andere eisen aan kooi gesteld worden. Sommige kooien zijn bijvoorbeeld voorzien van een openslaand dak (met daartussen een zitstok) zodat een vogel makkelijker in en uit zijn hok kan, maar ook het af- en aanvliegen gaat een stuk gemakkelijker vanaf een zitstok.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de vogels buiten te huisvesten. In dit geval gaat het om een volière. Een vereiste is wel dat er een goed nachthok aanwezig is. Veel vogels kunnen niet goed tegen vrieskoude en voor deze dieren is het noodzakelijk dat zij vorstvrij kunnen schuilen. In een ruime volière is genoeg ruimte voor meerdere vogelsoorten bij elkaar. Let in dit geval wel op welke vogelsoorten u wilt combineren. Hoewel veel soorten te combineren zijn, kan onenigheid voorkomen. Ons advies is in ieder geval om kromsnavels niet te combineren met tropische vogels. Voor uitgebreider advies kunt u altijd langs komen in de winkel. 

Ga naar nestkastjes en materiaal