Waterwaarden

De belangrijkste maatstaven waarmee u de kwaliteit en de conditie van het water in uw aquarium kunt bepalen zijn: de zuurgraad (PH), de hardheid (KH) en nitriet (No2). Hieronder kunt een korte uitleg vinden waarom juist deze waarden belangrijk zijn.

In de winkel kunnen wij nauwkeurig het water uit uw aquarium voor u testen. Neem voor het testen altijd vers water mee. Gebruik hiervoor altijd een schoon potje of bakje anders kunnen de waarden afwijken. Bij vullen kunt u het bakje het beste helemaal onder water houden zodat er niet alleen water van het oppervlak in uw bakje zit.

De PH geeft de mate van zuurhoudende stoffen in het water aan. De meeste vissen gedijen het beste op een PH waarde van rond de 7. De PH schaal loopt van 0 tot 14, 7 in het midden is neutraal.

De KH geeft de mate van opgeloste zouten in het water aan en hangt samen met de PH (zuurgraad). De opgeloste zouten zijn carbonaten en bicarbonaten. Wanneer de hoeveelheid opgeloste zouten grotendeels uit carbonaten bestaat slaat de PH hoger uit, wanneer het om voornamelijk bicarbonaten gaat slaat de PH lager uit. de KH waarde is ideaal tussen de 5 en de 8 KH, het water is dan niet "te hard" en de PH waarde blijft stabiel.

Nitriet (No2) en nitraat (No3) zijn stikstofverbindingen die veelal ontstaan tijdens de afbraak van eiwitten. De afbraak van eiwitten wordt door vissen veroorzaakt bij het verteren van voeding, maar ook door bacteriƫn die de mest van vissen afbreken. In kleine hoeveelheden is nitraat van belang voor de groei van onder meer planten, maar kan in hoge mate schade veroorzaken. Het stadium voor nitraat heet nitriet en deze is giftiger dan nitraat. Deze stof is erg giftig en kan slechts voorkomen worden door het geleidelijk opbouwen van de eiwitafbraak in het aquarium.

< Terug naar verzorging