Verzorging

Dagelijks zult u in het aquarium kijken om te genieten van de vissen. Na enige tijd zult u ook verschillen gaan merken in het gedrag van uw vissen en zal het u opvallen wanneer er iets mis is. Let bijvoorbeeld op dichtgeknepen vinnen, vreemde plekjes of beschadigingen op de huid, afwijkend zwemgedrag en of alle vissen goed eten.
Het is ook belangrijk om een thermometer in het aquarium te hebben. Controleer hiermee de watertemperatuur, deze kan schommelen vanwege de omgevingstemperatuur. Ook kunt u zo zien of de verwarmingselement nog goed functioneert.

Ons advies is om iedere week 20 tot 25% van het water te verversen. Op deze manier krijgen gifstoffen geen kans om op te bouwen tot een schadelijke hoeveelheid. Wij raden ook aan om dan direct het glas van binnen te poetsen, ook als u nog geen alg ziet. Algbeginselen zitten er meestal al wel, maar dit is makkelijk te verwijderen. Als u wacht tot u de alg kunt zien dan zit het al vast aan het glas. In dat geval kost het meer moeite om het van het glas af te krijgen.
Water verversen kan door water met een bakje uit te scheppen en te verversen met vers water. Echter, op deze manier blijft het naar de bodem gezonken vuil daar liggen en stapelt zich op.
Daarom is ons advies om water af te hevelen met een stuk slang en een vuilklok. Zo zuigt u water vanaf de bodem met het vuil een emmer in, en blijft het aquarium fris.

Mocht het filter vies zijn geworden, dan kunt u de filterspons uitspoelen in het afgehevelde aquariumwater. Zo krijgt u het vuil uit de spons, maar blijven de goede bacteriƫn in de spons.

Door goede verzorging van uw aquarium zullen de vissen zich optimaal voelen. Goede water kwaliteit is daarbij van belang. Vissen zullen hun mooiste kleuren laten zien wanneer ze zich prettig voelen. De belangrijkste maatstaven waarmee u de kwaliteit en de conditie van het water in uw aquarium kunt bepalen zijn: de zuurgraad (PH), de hardheid (KH) en nitriet (No2). Deze en andere waterwaarden kunnen oorzaken aanwijzen voor plotselinge vissterfte, algenbloei of om te bepalen of uw pas ingerichte aquarium al geschikt is om vis in los te laten. Om de oorzaak vast te stellen of gewoon om de kwaliteit van uw water te controleren kunnen wij verschillende waterwaarden testen. Ook bij de interpretatie van deze waarden en bij het op peil brengen van uw waterwaarden kunnen wij u helpen!

Ga naar apotheek Ga naar waterwaarden