Verlichting

Een terrarium moet verlicht worden om meerdere redenen. Om te beginnen creëert u zo een dag en een nacht ritme voor de dieren. Sommige soorten zijn alleen ’s nachts actief en komen pas tevoorschijn als het licht uit is. Andere soorten gaan zich verschuilen zodra het licht uit is omdat deze overdag actief zijn geweest. Het is ook belangrijk om de duur van de verlichting zoveel mogelijk te baseren op de dagduur in de oorspronkelijke leefomgeving.

Een andere en misschien wel de belangrijkste reden om verlichting te gebruiken is de temperatuur. In terraria worden veelal warmtelampen gebruikt om de temperatuur op peil te houden. Wij hebben in ons assortiment een brede keuze aan lampen. Veel gebruikte lampen zijn bijvoorbeeld de spotgloeilampen. Deze geven redelijk wat licht maar vooral warmte af, namelijk 90% van de energie word omgezet in warmte. Deze lampen stralen de warmte naar één richting. Een ander type lamp verspreid de warmte wat meer om zich heen. Daardoor word het onder deze lamp niet zo warm als onder een gewone spot, maar word de gemiddelde temperatuur in het terrarium wat hoger.

Naast de gewone warmtelampen zijn er ook UV lampen. Deze lampen verspreiden UV-straling (ultra violet). UV is voor veel reptielen belangrijk, u kunt hier meer over lezen op de pagina over voeding. Wij hebben spaarlampen die UV afgeven, deze geven nauwelijks warmte af en worden dan ook meestal in combinatie met één of meerdere warmte spots gebruikt. Daarnaast zijn er lampen die zowel UV als warmte geven, voorbeelden hiervan zijn de Powersun- en SolarRaptor lampen. Deze adviseren wij bij dieren die in gebieden voorkomen waar ze veel blootgesteld worden aan felle zon. Deze dieren hebben meer behoefte aan UV en warmte.

TL verlichting of LED verlichting is ook te gebruiken bij terraria, maar niet als warmtebron.

Kom gerust langs bij ons in de winkel. Wij geven u graag advies over de juiste verlichting.