Apotheek

Gezonde reptielen zijn veelal sterke dieren die tegen een stootje kunnen. Toch kan het voorkomen dat een dier ziek wordt. Er zijn een aantal verschillende soorten aandoeningen die vaker voorkomen bij reptielen. De verschillende aandoeningen en problemen vragen om enige kennis. Het is daarom raadzaam advies in te winnen bij ons of een reptielenarts. Wij helpen u graag bij het opstellen van een behandelplan om uw dier zo snel mogelijk weer in goede conditie te krijgen.
Een groep parasieten die veel problemen veroorzaakt bij reptielen zijn mijten. Deze kleine geleedpotigen zijn familie van de teken en spinnen en er bestaan een grote variatie aan soorten. Honden, katten, vogels, knaagdieren en reptielen kunnen allen last hebben van verschillende soorten mijten. Bij reptielen kruipen de mijten vaak tussen de schubben en zuigen daar bloed. In ernstige gevallen kan het zijn dat uw dier overlijdt aan bloedarmoede. Tegen mijten en andere ectoparasieten kunt u een antiparasitaire spray gebruiken. Hiermee sprayt u uw reptiel in, en verdeelt u met de hand de vloeistof over het dier. Zorg ervoor dat vooral bij huidplooien, tussen tenen en onder de oksels goed word ingesmeerd. Veel mijten zitten namelijk graag op dit soort beschutte plekken.

Ook worminfecties komen bij reptielen voor, hiertegen kunt u ze ontwormen. Wij hebben hiervoor een ontwormingsmiddel voor reptielen. Deze werkt tegen de meest voorkomende wormeninfecties bij reptielen. De meeste wormeninfecties veroorzaken problemen in het maag-darmkanaal. De infectie en het verwijderen van de infectie met een ontwormingsmiddel is een grote belasting voor de darmflora. Wij raden daarom aan om na een anti-wormenkuur een Biotic Booster toe te dienen. Deze helpt de darmflora weer op gang.

Stel dat uw dier afgebeten teentjes of andere open wondjes heeft, dan kan het zijn dat dit gaat ontsteken. In dit geval heeft u antibiotica nodig en dit mag enkel door de dierenarts worden voorgeschreven.

< Terug naar verzorging