Verzorging

Het bijzondere uiterlijk en het vaak interessante gedrag van reptielen en andere terrariumbewoners maakt hen bijzonder en mooi om te zien. Dit doen de dieren echter alleen wanneer deze volkomen gezond en op hun gemak zijn. Dit kunt u bereiken door de juiste leefomstandigheden in het terrarium te creƫren en een goede voeding te geven. De dagelijkse verzorging is van essentieel belang om uw dier in optimale conditie te houden. Het aanbieden van vers water en verse voeding is de belangrijkste dagelijkse verzorging.

Het grootste onderhoud aan een terrarium is de bodembedekking. Deze hoeft u niet wekelijks te verversen maar dient u wel schoon te houden. Bij grotere dieren waarbij de ontlasting goed zichtbaar is, moet dit minimaal eenmaal per week verwijderd worden. De hogere temperatuur en luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de ontlasting snel vergaat en een onsmakelijke geur afgeeft. Bij de kleinere dieren kan het zijn dat u de ontlasting niet kan vinden. Vervang in dit geval iedere drie maanden een deel of de gehele bodembedekking. Als u consequent ontlasting verwijdert kan de bodembedekking tot maximaal zes maanden blijven liggen. Daarna moet deze alsnog vervangen worden.

Terrariumdieren hebben niet veel persoonlijke verzorging nodig. Iedere paar weken vervellen reptielen. Dit houdt in dat de oude huid loslaat, waaronder de nieuwe huid zich al ontwikkeld heeft. Dit doen ze om te kunnen groeien. Aan de vervelling is een hoop te zien. Wanneer de huid makkelijk en snel loslaat, veelal in grote delen, is de luchtvochtigheid in het terrarium goed. Bij een te droge lucht brokkelt de huid langzaam en in kleine delen af. Na de vervelling is het belangrijk dat u controleert of alle oude huid heeft losgelaten. De plek die erg belangrijk is om te controleren is het oog. Op het oog wil nog wel eens een velletje blijven zitten. Als dit niet wordt verwijderd kan dit permanente schade aan het oog opleveren. 

Ga naar apotheek