Voeding

In onze winkel vindt u een uitgebreid voedingsassortiment voor knaagdieren en konijnen. De voeding is grofweg te verdelen in drie varianten: gemengd voer, geperst voer (biks) en als laatste de geëxpandeerde brokken. Sommige dieren eten uit gemengd voer alleen de lekkere dingen. Dit noemen wij ‘selectief eten’. Dit eetgedrag gaat ten koste van de gezondheid van uw huisdier. Het dier gaat namelijk essentiële voedingsstoffen te kort komen. Wij adviseren daarom bij voorkeur de biks of de geëxpandeerde brokken. Hierbij hebben de dieren geen keuze omdat alle belangrijke voedingsstoffen in één brokje verwerkt zijn.

Knaagdieren en konijnen hebben allemaal hun eigen speciale voedingsbehoefte. Een cavia maakt bijvoorbeeld zelf geen vitamine C aan, deze moeten ze via voeding tot zich nemen. Het is daarom belangrijk dat u altijd caviavoer geeft. Hieraan is vitamine C toegevoegd, in de mate die voldoet aan de behoefte van de cavia. Hieruit blijkt dat iedere diersoort zijn eigen unieke behoeftes heeft wat voeding betreft. Neem daarom altijd het juist voer mee voor de juiste diersoort.

Naast het ‘normale’ voer moeten de meeste konijnen en knaagdieren onbeperkt beschikking hebben tot hooi. Hooi is een bron van ruwe vezels die ervoor zorgt dat het maag/darmkanaal optimaal functioneert. Vooral konijnen moeten vierentwintig uur per dag hooi kunnen eten. Bij het eten van deze ruwvezels slijten de tanden. U kunt voor het gebit ook knaaghout of takjes van een fruit- of wilgenboom geven. Let op: ratten mogen geen hooi. Hooi is veel te stoffig voor ratten en dit kan irritatie geven aan de luchtwegen.

Er zijn verschillende soorten hooi. Hooi met een smaakje is daar één van. Sommige konijnen en knaagdieren eten weinig hooi, terwijl dit juist goed voor ze is. Kijk in dit geval eerst of het dier niet teveel 'normaal' voer of lekkers krijgt. Bij teveel aan ander voer of lekkers zal hij het eerste zijn hooi laten staan. Is dit niet het geval dan kan hooi met een smaakje ervoor zorgen dat uw dier meer hooi gaat eten. Natuurlijk kan het ook dienen om uw huisdier eens lekker te verwennen. 

Natuurlijk kunt u knaagdieren en konijnen ook vers groen geven. Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, broccoli, bleekselderij, selderieknol, witlof, veldsla, waterkers, frambozenblaadjes, paardenbloemblad, wortel en het loof van wortelen.

Let op met: prei, ui, bieslook, courgette, bonen, erwten, spruitjes, sla en kool. Koolsoorten en sla kunnen gasvorming veroorzaken. Veel klaver geeft ook problemen, net als veel (nat) gras, dit kan diarree veroorzaken.

Fruit moet u altijd met mate geven, fruit bevat veel natuurlijke suikers. Het geven van teveel suikers kan darm problemen veroorzaken. Brood mag u rustig geven als u het eerst maar laat uitdrogen.