Verzorging

Bij het houden van een knaagdier of konijn komt ook verzorging kijken. Hoeveel tijd u hieraan kwijt bent is afhankelijk van het diersoort, het ras en hoe ruim het dier is gehuisvest. U kunt er vanuit gaan dat u het verblijf van uw huisdier wekelijks schoon moet maken, maar dit verschilt per diersoort. Ratten ruiken bijvoorbeeld sneller dan een hamster. U kunt sommige dieren ook zindelijk maken. Cavia’s laten hun ontlasting vallen waar ze lopen, maar een konijn, rat of hamster kunt u leren om een toiletbakje te gebruiken. Bij zindelijke dieren scheelt het dat u meerdere keren per week het toilet kan verschonen. Zo ruikt u het dier minder en blijft de rest van het verblijf langer schoon.

Het voer en water van uw huisdier dient dagelijks ververst te worden. Daarnaast hebben de dieren ook aandacht nodig, denk hierbij aan aaien, vachtverzorging, en het aanbieden van speelgoed. Sommige diersoorten hebben meer beweging nodig dan dat zij in hun hok kunnen krijgen. Deze dieren moeten dagelijks de gelegenheid krijgen om buiten het verblijf rond te lopen/huppelen. Met name konijnen, cavia's en ratten hebben behoefte aan meer beweging en ruimte. Een ren om in te spelen is hier het meest geschikt voor. Deze kunt u zowel binnen- als buitenshuis gebruiken. U kunt het dier ook in uw kamer rond laten lopen maar, let in dit geval goed op kleine ruimtes, snoeren, kabels en andere zaken die binnen het bereik van uw dier zijn. Om te voorkomen dat uw dier deze zichzelf of uw apparatuur in gevaar brengt moet u dergelijke zaken wegwerken en gevaarlijke hoekjes dicht/onbereikbaar maken. Een hamster is vooral 's nachts actief. In het hok kan een looprad bij een hamster de uitkomst bieden. Buiten het hok kunt u een loopbal gebruiken. Laat een hamster niet meer dan een half uurtje per dag rennen (zowel in een bal als in een wiel). Van nature zijn hamsters dieren die geen grote afstanden afleggen en hun gewrichten zijn hier ook niet voor gemaakt.

Let bij de algemene verzorging ook op de tanden en nagels van uw huisdier. Deze kunnen te lang worden en moeten dan geknipt worden. Klik hier voor meer informatie.

Ga naar kammen en borstels Ga naar apotheek