Knaagdieren

Enkele knaagdierensoorten die veel als huisdier gehouden worden zijn: cavia’s, hamsters, ratten, muizen, degoe’s, gerbils en soms ook chinchilla’s. Het konijn staat hier niet tussen, het konijn behoort namelijk tot de familie van de haasachtige. Een konijn is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden. De onderste snijtanden slijten hier tegen af. Knaagdieren hebben deze extra tandjes niet. Fretten worden ook gehouden als huisdier. Fretten behoren tot marterachtigen en mogen officieel ook geen knaagdier genoemd worden. Ook bij deze dieren kunnen we ondermeer het onderscheid maken door het gebit. Deze heeft veel overeenkomsten met de gebitten van vleeseters.

Knaagdieren worden veel als huisdieren gehouden voor kinderen. Wij zijn van menig dat het omgaan met dieren, kinderen leert om een bepaald verantwoordelijkheids gevoel te ontwikkelen. Ze moeten het diertje dagelijks voer, water en aandacht geven en daarnaast regelmatig het hok schoonmaken. Wel is het van belang dat de ouders het dier ook leuk vinden, om hun kind(eren) goed te kunnen begeleiden in de verzorging.

Houd bij het kiezen van een diersoort ook rekening met de afmetingen van het hok, de tijd die er nodig is voor de verzorging en eventueel de leeftijd van het kindje. Een hamster is klein en teer ten opzichte van een konijn en is daarom minder geschikt voor kleine kinderen.

Wanneer u overweegt om een konijn of knaagdier in huis te nemen adviseren wij u graag. Het is van belang uw woonsituatie en uw wensen in acht te nemen bij het maken van een keuze. U bent dan ook van harte welkom om eens vrijblijvend binnen te komen. Wij kunnen u goed laten zien wat u allemaal nodig heeft en uitleggen wat het inhoudt om een konijn of knaagdier in huis te hebben.