Droogvoer

Hondenbrokken zijn grofweg te verdelen in twee varianten, de geperste brok of de geëxpandeerde brok. Aan iedere fabricage vorm zitten voor- en nadelen. Geperste brokken zijn vergelijkbaar met biks (ronde pijpjes). Deze worden bereid door het basis mengsel onder hoge druk door een mal heen te persen. Een nadeel is dat wanneer de geperste brok in de maag terecht komt, deze nat wordt en in poeder uiteenvalt. Dit terwijl een hond en een kat gebouwd zijn om hele stukken vlees te verteren. Een voordeel hiervan is dat het een lichter verteerbare brok is. Bij geëxpandeerde brokken wordt het basis mengsel door een nog veel kleiner gaatje geperst. Het basis mengsel poft dan als het ware als deze vrij komt van druk waardoor de brok ontstaat. Bij het bereiden van zowel geëxpandeerde als geperste brokken loopt de temperatuur hoog op (tot zo’n 120 – 140 graden). Door de verhitting verliest het product een aantal belangrijke elementen. Belangrijke vitaminen en mineralen gaan hierdoor verloren of zijn niet opneembaar. Daarnaast veranderd de eiwitstructuur waardoor de voedingswaarde van het vlees achteruit gaat.

Droogvoer heeft echter belangrijke voordelen in het gebruik. Door de droge structuur zijn de brokken lang houdbaar. Daarnaast bieden veel voederfabrikanten rasspecifieke of leeftijdsspecifieke voedingen aan. Hiermee komen zij tegemoet aan de behoeften van de individuele hond.

Voor een uitgebreider advies, zien we u graag in de winkel. 

< Terug naar voeding